Dupa ce abia a fost curatat, Canalul Bega e in pericol sa fie din nou invadat de noroi! Ce trebuie facut urgent!

TIMISOARA. Operatiunea de decolmatare a canalului Bega a fost una de amploare, care s-a intins pe parcursul a mai bine de  doi ani si a costat in jur de 20 de milioane de euro.  Acum, canalul se va colmata din nou, pentru ca o instalatie importanta pentru mentinerea curata a apelor nu este reparata de multa vreme.

Viceprimarul Timisoarei, Traian Stoia, spune ca are promisiuni ca va primi sprijin din partea Apelor Romane pentru lucrari pe canalul Bega, pe tronsonul dintre pasarela de la Parcul Copiilor si turbina din Plopi, pentru finalizarea amenajarii malurilor.

Problema cea mare ramane insa refacerea nodului hidrotehnic de la Sanmihai, lucrare de care depinde indepartarea pericolului de recolmatare a Begai.

“Studiul de fezabilitate a trecut de administratia bazinala locala si se afla la Bucuresti. Urmeaza ca in cursul saptamanilor viitoare sa incercam, si sunt convins ca o sa reusim, sa le reimprospatam celor de la Bucuresti datele problemei. Sunt convins ca vom gasi, la Guvern, intelegerea necesara pentru a putea termina ce am inceput. Vreau sa va spun ca lucrurile acestea au inceput de 7 ani …” a declarat viceprimarul Traian Stoia.

Nodul hiototehnic de la Sanamihai, realizat de austrieci in 1911, cuprine ecluze tubulare care maresc sau scad nivelul apei, in functie de aceasta fluctuatie fiind curatata albia de mil. In lipsa functionarii acestora, Bega se va umple din nou de noroi.

Advertisement Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Si in zona terasei Flora spre podul Traian, Bega este neingrijita, spre maluri sunt multe plante subacvatice dar si diverse deseuri aduse din amonte, se vede urat de pe pod;
    intretinerea ar trebui facuta periodic nu la hei-rup din cand in cand, nu?

  2. Viteza redusa a apei (datorita lipsei de apa) face ca Bega sa devina colmatata, murdara (aici mai vin sa ajute si concetatenii nostri).
    Problema este f. veche. Nu-i apa Bega este colmatata! E apa devine tulbure! Ce fac „Apele Romane”? intretinere odata la xx ani? nu este solutie.

  3. Pentru toate trebuie aprobare de la Bucuresti. Vrei sa tragi o beşină pe Corso?! Trebuie aprobare de la Bucureşti!

  4. Daca Austriecii le-au facut , ei sa le intretina , eu cred ca asa e normal , nu sa faca treaba pe jumatate !.

  5. acel nod e in aval de timisoara, deci cum ar putea el stopa colmatarea pe tronsonul din oras, daca e dupa oras? sau se are in vedere tot canalul, pana la varsare?

    • Mai exista un nod in amonte (Topolovat) care controleaza debitul ce vine spre oras. Intrucat lucrarile de la Sinmihai sunt stopate din lipsa de fonduri, posibilitatea de retentie este scazuta, astfel se mentine un minim necesar in aval de topolovat, spre timisoara (inclusiv) si spre sinmihai-sinmartinul maghiar-frontiera.

  6. Tot ce-au construit austro-ungurii in secolul trecut ai nostri romani verzi nu sunt in stare sa intretina .Suntem de natie de cacao.